В Мало Конаре министър Вътев призова производителите да се сдружават

В Мало Конаре министър Вътев призова производителите да се сдружават
Публикация   15:57     13 Ян, 2024 /     Фондация „За Пазарджик и Региона”   /     47

 Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посети пазарджишкото село Мало Конаре. Заедно с областния управител Валентина Кайтазова и кмета на общината Петър Куленски те гостуваха в земеделското стопанство на оранжерийния зеленчукопроизводител Иван Кабуров.
Обсъдени бяха проблемите на зеленчукопроизводителите в България, сред които високите цени на електроенергия и намирането на пазари за произведената продукция.
„Големият ни проблем е, че не се сдружаваме, за да станем по-конкурентни, а на пазара се конкурираме само с кооперативи. Няма как да сме конкурентни всеки сам. Трябва да си обединяваме усилията, за да обединим разходите по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция от полето до трапезата“, коментира министър Вътев. 
Министър Вътев съобщи за предприетите действия от Министерството на земеделието и храните в помощ на сектора за облекчаване на режима при изграждането на сондажи за напояване.
„Едва ли някой се съмнява, че България има достатъчно вода за напояване. Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне“, каза министър Вътев и допълни, че тази година ще има помощ за напояване.
Той съобщи, че заедно МЗХ и Селскостопанска академия работят по актуализиране на агроекологичното райониране на страната за отглеждане на земеделските култури, за да бъдат отчетени настъпващите климатични промени и най-благоприятните условия за съответните видове и сортове.
„Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения на земеделските производители, за да излязат на светло, а не просто да се раздават субсидии, без някой да има ангажимент“, заяви още земеделският министър.
 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

За да може да оставите коментар, трябва да се регистриран потребител на сайта. Може да направите това на страницата "ВХОД".