ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА

Община Пазарджик е населявана от най-дълбока древност, свидетелства, за което са регистрираните открити селища и селищни могили от новокаменната, каменно-медната и бронзовата епоха. По–известни от тях са Плоската могила край с. Юнаците и Малтепе край с. Огняново. Разположението на Селищната могила край с. Юнаците определя високата й стойност като съсредоточие на многопосочни културни влияния през праисторията. До момента на археологическия обект са проучени средновековен некропол, укрепление от римската епоха, тракийско селище и две селища от каменно–медната епоха.

Разнообразните природни условия, изобилието на природни богатства и кръстопътното място, което заема днешната Пазарджишка община, я превръщат в един от центровете на античната култура, създадена от траки, гърци и римляни. Над 100 селища, повече от 300 надгробни могили и плоски некрополи са паметниците на античността. На територията на Пазарджишка община е открито едно от най–големите светилища на Трите нимфи (в с. Огняново) , както и светилището на Асклепий край с. Паталеница, датирани от І – ІV в. Сл. Хр.

Край днешното с. Синитово се намирало и тракийското селище Бесапара – главен град на бесите и пътна станция на централния път Сердика – Филипопол. Открити са основите на сгради, архитектурни и скулптурни детайли, оброчни плочи, монети и др.

През Средновековието тук са изградени множество български крепости с военностратегическо и административно значение. Особено значима е крепостта Баткунион на 1 км югозападно от с. Паталеница. В селото се намира и уникалната църква “Св. Димитър” – национален паметник на културата от ХІІ – ХІІІ век.

 

Църква “Св. Богородица” - Катедрална църква “Св. Богородица”, бул. “България” № 50. Построена е през 1836-37 г. Най-голямата възрожденска църква в България. Архитектурно-художествен паметник на културата от национално значение. Изключителна културно-историческа ценност представлява дърворезбеният иконостас - дело на майстори-резбари от Дебърско-мияшката школа, в която са участвали и местни майстори. Иконостасът е едно от най-високите постижения на българското изобразително изкуство през Възраждането.

 

Църква “Св. Димитър” - Намира се в с. Паталеница, община Пазарджик. Един от най-значимите средновековни паметници в България със запазена цялостна архитектура. Архитектурно-художествен паметник от национално значение. Въз основа на разкритите стенописи под късен мазилков слой, изкуствоведът проф. Ат. Божков – след като прави сравнения с подобни паметници в Гърция, Италия, Македония, Югославия, датира изграждането и изписването на църквата към края на ХІІ век.

Къща на Николаки Христович - Къщата е на ул. “Отец Паисий” № 8. Построена е през 1850 г. - дело на майстори от Брациговската архитектурна школа. Архитектурно-художествен паметник на културата от национално значение. Двуетажна сграда, най-голямата запазена къща в Пазарджик от епохата на Възраждането. Днес – етнографска експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик.

 

Родна къща на Константин Величков - Родната къща на К. Величков /1855-1907/-активен участник в национално-освободителните борби, политик и държавник, поет, преводач и художник – ул. “Т. Траянов” № 6. Построена е през 1850 г. Архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение. Днес – къща-музей “К. Величков”.

 

Къща на Станислав Доспевски - Намира се на бул. “М. Луиза” № 54 - Пазарджик. Построена е през 1864 г. от Брациговски майстори. Архитектурно-художествен и исторически паметник от национално значение. Къщата е изписана от Ст. Доспевски /1823-1878 / - първият академичен художник в България, завършил портретна живопис в Санкт Петербург.

 

Сграда на “Старата поща” - Сградата е на ул. “Асен Златаров” № 10 - Пазарджик. Построена е през 1911 г. по проект на арх. Койчев. Архитектурен паметник на културата. В центъра на града, с часовникова кула, разположена на три улици. Символ на града.

 

Читалище “Виделина”- Сградата на читалище “Виделина” е на бул. “България” № 25 - Пазарджик. Построена е през 1904 г. Архитектурен и исторически паметник на културата.

 

Селищна могила „Юнаците“ - „Селищна могила Юнаците“ е археологически обект, който се намира в най-западната част на Горнотракийската низина непосредствено до старо корито на р. Тополница, малко преди вливането й в р. Марица. Самата могила представлява последователно построени и разрушени селища: 8 от енеолитната (каменно-медната) епоха (V хил. пр. Хр.), 17 от ранната бронзова епоха (края IV – III хил. пр. Хр.), 2 от късножелязната епоха. Те са оформили 12 м висок хълм с диаметър на основата 110 м. Върху него е имало укрепление от римската епоха и средновековен некропол.

 

Храм "Св. Троица" с. Братаница - Храм „Св. Троица“ с. Братаница е построен през 1872 година с доброволните пожертвувания е безвъзмезден труд на жителите на селото. Главен инициатор за това богоугодно дело е местния чифликчия Атанасаки Хаджи Иванов, който предоставя мястото за издигането на Божия дом и издейства от турските власти разрешение за строителството.

 

Църквата „Св. Благовещение“ в Паталеница е строена по време на османската власт. Tя e пocтpoeнa пpeз 1806 гoдинa и e ocвeтeнa oт eпиcĸoп Диoниcий. Kъм xpaмa e фyнĸциoниpaлo и ĸилийнo yчилищe.

 

Баткунския манастир в Паталеница - Баткунският манастир е бил построен през ХІ-ХІІ век. Доказателство за това е съхраняваната в църквата “Свети Димитър” в село Паталеница плоча с надпис на гръцки език, който посочва именно този период за начало на строителството на манастира.

 

Църквата "Света Богородица" - Църквата "Света Богородица" се намира в кв. "Баткун" на село Паталеница. Построена е през 1892 г. на мястото на стар параклис.

 

Шекспировите дни на Паталеница - Всяко лято през Юли в Паталеница има и специални Шекспирови дни. С музика на живо и под звездите се представят различни постановки по творбите на Шекспир.

 

 

Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея”  - Всяка година през април се дава поле за изява на всички изкуства в централната част на град Пазарджик


 

МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЗИМНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ - ПРОФ. ИВАН СПАСОВ”

Всяка година през месец Януари се организира международния музикален фестивал. Традицията на фестивала е вече с история от над 30 години.

 

Автор на снимките: Никола Колев

Автор на видеото: aerocamКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

За да може да оставите коментар, трябва да се регистриран потребител на сайта. Може да направите това на страницата "ВХОД".